Badrum

Badrummet är ett rum som många vill renovera. Kanske har du nyligen flyttat in i ett hus och känner att det enda som saknas är ett fräscht och nytt badrum? Här går vi igenom allt du behöver känna till inför renoveringen eller byggandet av det nya badrummet. Här kan du läsa om olika material, badrumsinredning och vad som är viktigt att tänka på vid arbeten i våtrum.

Välj rätt badrumsinredning

Har du ett litet badrum och behöver mer förvaringsmöjligheter? Är ni många som ska använda badrummet? Ett dubbelt handfat istället för ett enkelt kan vara praktiskt. Här får du bra tips och råd inför valet av badrumsinredning.

Arbete i vĂĄtrum

Var noggrann med att alltid följa GVK:s branschregler för arbete i våtrum, annars finns risk att försäkringen inte täcker eventuella skador.

Vanliga frĂĄgor och svar om badrum

Hur stort är ett normalt badrum? Hur kan jag spara in kostnader på badrumsrenoveringen? Vi går igenom vanliga frågor och svar.

Badrum – allt du behöver veta

En av de vanligaste renoveringarna hemma är badrumsrenoveringen. Det är lätt att förstå eftersom badrummet är en plats vi vistas i flera gånger per dag. Här gör vi oss iordning inför dagen, unnar oss ett varmt bad och avslutar dagen med att borsta tänderna. Här går vi igenom alla delar som rör badrumsrenovering.

Planering

Det kan vara lite knepigt att planera en badrumsrenovering eftersom det är så många beslut som måste tas. Planeringen innefattar bland annat:

  • Storlek
  • Form
  • Material
  • Inredning
  • Färg och stil
  • Budget

Hur stort badrummet ska vara beror bland annat på husets storlek, familjens behov och hur mycket det får kosta. Om du bygger ett helt nytt hus har du fria tyglar för att utforma badrummet i vilken storlek och form som helst. Men om du ska renovera ett befintligt badrum behöver du ta hänsyn till den befintliga storleken. Ibland går det att ta ner innerväggar för att göra badrummet större. Om badrummet ska rymma både dusch, badkar, handfat, toalettstol och förvaring blir det ganska stort. Det är samtidigt viktigt att ta hänsyn till hur de som ska använda rummet rör sig i rummet. Kroppen rör sig på olika sätt och det måste finnas utrymme till det.

Badrummets form

Badrummets form är också något som ska beslutas om och den bestäms dels av förutsättningarna (om du renoverar ett befintligt badrum), dels av vilka badrumsmöbler och annan inredning du vill få plats med. Fundera på om du vill ha inbyggd platsförvaring som dolda skåp eller inbyggda hyllor. Det ser elegant ut samtidigt som badrummet känns mindre plottrigt.

Materialval

Materialval är något av det roligaste när det kommer till en badrumsrenovering eftersom golv och väggar har stor inverkan på det slutgiltiga resultatet. Materialen är även det som ökar eller sänker kostnaderna för renoveringen. Kakel och klinker är förhållandevis billigt jämfört med exempelvis marmor och granit. Idag finns även naturtrogna plastmattor som är betydligt billigare än sten och kakel.

Inredning

Inredningen är saker som toalettstol, handfat, dusch, badkar, bastu och förvaring. Badrumsinredning går att hitta hos billigare varuhus men kan kosta i princip hur mycket som helst, beroende på tillverkare och material. För att hålla dig till din budget kanske du behöver kompromissa med inredning och material. Vad är viktigast – en dyr toalettstol med tekniska funktioner eller ett vackert kakel?

Kostnad

Kostnaden för en badrumsrenovering kan variera mycket. Det går att förnya stilen i ett befintligt badrum för endast några tusenlappar genom att exempelvis måla kaklet, byta blandare och byta ut handdukar och andra detaljer. Vill du däremot förnya ytskikten – byta kakel eller till och med ändra rördragningen för att byta plats på toalettstol och dusch – kostar det mer. Ett sätt att göra en budget på är att först räkna på hur mycket du faktiskt har råd att lägga (och vill lägga), sedan har du ett pris som du behöver förhålla dig till. Därefter räknar du ut vad de materialen och den inredningen kommer att kosta. Blir priset för högt behöver du kompromissa, till exempel genom att byta material eller välja billigare inredning.

Kom ihåg att en badrumsrenovering är en relativt stor renovering och det kan vara dumt att snåla in på vissa saker. Om ni är en stor familj kan det exempelvis vara praktiskt med två handfat istället för ett. Ett sätt att förnya ytskiktet, utan att bryta upp det gamla kaklet och sätta nytt, är att täcka det gamla kaklet med microcement. Det fäster bra även på glatt kakel och skapar en jämn och putsad yta. Det går att måla microcementen eller bevara den mer råa looken.

Vanliga frĂĄgor och svar

Det är svårt att säga på rak arm eftersom priset varierar stort beroende på material, inredning och tillverkare. En hantverkare tar mellan 400 och 600 kronor i timmen, därtill tillkommer allt material.

Placering av eluttag, tillräckligt med förvaringsmöjligheter och olika typer av belysning. Det är också lätt att glömma att ta med skruv, fogmassa och andra ”detaljer” i kostnaden.

Det finns många saker du kan göra i badrummet som förändrar utseendet utan att kosta alltför mycket. Till exempel kan du lägga microcement över det befintliga kaklet, byta blandare och textilier samt byta färgskala på detaljer.

Överkanten på handfatet bör vara 85 – 90 centimeter över golvet.

Om du förvarar toalettartiklar, städmaterial, handdukar och liknande i badrummet bör du prioritera platsförvaring åt det. Fundera även på om du vill ha golvvärme, vilket förhöjer komforten i badrummet. Om familjen är stor är det också praktiskt med två handfat.

Vägghängda, fristående, ovanpåliggande och infällda handfat.

Marmor är från början kalksten, men som ombildas under miljontals år av tryck och temperaturskillnader till marmor, vilket är en metamorfisk sten.

Idag kan du köpa handfat i allt från porslin, stål och betong till trä, glas och kompositmaterial.

Marmor är en porös stenart vilket innebär att den lätt kan få repor och fläckar. Om du tappar något på ett marmorgolv är risken stor att plattan går sönder.

Brukar ni göra er iordning samtidigt i badrummet? I så fall kan ni spara tid på att installera två handfat istället för ett.

Kvadratmeterpriset för marmor ligger i snitt på 1 500 kronor.

Fuktspärren, som även kallas tätskikt, används i våtrum för att väggar och golv ska vara helt vattentäta.

Det är en naturligt vacker sten med många skiftningar och ådringar. Den finns i många färger. Marmor är även en porös sten som snabbt blir fläckig och repig. Materialet är särskilt känsligt för syra, till exempel vin och saften från citrusfrukter.

GVK (Golvbranschens våtrumskontroll) rekommenderar att man sätter tätskikt i hela badrummet eftersom det annars finns risk för fukt- och vattenskador.

Om det är en oljefläck kan du prova att lägga ut hushållspapper som får absorbera så mycket som möjligt av oljan. Om oljan har trängt ner i stenen kan du prova att blanda ett lösningsmedel (exempelvis aceton) med ett absorberande pulver, till exempel krita eller potatismjöl. Låt pastan ligga på fläcken tills den torkat. Tvätta sedan rent med vatten. Du kan också pröva att gnida fläcken med såpavatten.

I våtrum där man behöver säkra alla väggar och golv mot vatten.

Ja, det går bra även om klinker är vanligast till golv tack vare att klinkerplattorna är så hållbara.

En plastmatta är en fuktspärr som läggs ut på väggar och golv. Det finns även fuktspärrar som rollas eller målas på väggar och golv. Kontrollera alltid anvisningarna från leverantören.

Plattorna är tåliga och har mycket låg vattenabsorption.

Ja, det finns ett stort urval av plastmattor till badrum (kallas även för våtrumsmattor).

Bränd lera, vanligtvis stengods.

Nej, du bör alltid ta bort det gamla tätskiktet eftersom dubbla tätskikt ökar risken för att fukt stängs inne i väggarna eller golven.

Klinker finns att köpa i många prisklasser varav de billigaste varianterna kostar runt 100 kronor per m2. I snitt ligger priset på mellan 300 och 400 kronor. Det finns även exklusivare klinkerplattor från 500 till 1 000 kronor per m2. Om du inte gör arbetet själv tillkommer arbetskostnad för plattsättare, som kostar cirka 500 kronor i timmen.

Du kan hitta vĂĄtrumsmattor frĂĄn cirka 200 kronor per m2. Sedan tillkommer även själva arbetskostnaden om du anlitar hantverkare. Du kan dĂĄ räkna bort ROT-avdraget (30 % pĂĄ upp till 50 000 kronor för arbetskostnaden).

GVK är den organisation som ger ut regler för tätskikt i våtrum. BKR (Byggkeramikrådet) är den organisation som samlar entreprenörer och leverantörer inom byggkeramik. Sedan 1988 är det de som ger ut branschreglerna för våtrum.