Husbyggarskolan del 7 – Slutlig beställning

BYGG.se BYGG.se / Lästid: ~5 minuter
Husbyggarskolan - Beställning

Slutlig beställning

Innan den slutgiltiga beställningen läggs ska ni beslutat allt gällande material både för husets utsida och interiör. Vid totalentreprenad inkluderar det vanligtvis kökets inredning, badrummets inredning, golven i alla rum, dörrar, fönster, fasaden och taket. Även hushållsmaskiner ingår ofta vid den slutliga beställningen. Efter era önskemål planeras dragning av el och VVS och hustillverkaren skapar installationsritningar för dessa, en grundritning skapas och materialbeställningar görs. Försäkringsbolaget tar emot kopior på dessa och lämnar efter det den nödvändiga färdigställandeförsäkringen.

Den slutliga beställningen kan därför inte ändras när den väl gått iväg.

El och belysning

Inte bara vid totalentreprenad utan även när man väljer utförandeentreprenad gör man klokt i att göra klart alla planer och förväntningar kring belysning både ute och inne i tidigt skede, detta då belysning är mycket enklare och även billigare att installera medan huset byggs. Installerar man belysning i efterhand krävs ofta onödigt långa dragningar av el, lösningar som kan förfula eller dyra kostnader. Tänk över allmänljuset, punktljuset och accentljuset i varje rum. Fundera över var ni önskar dimmers eller belysning som ni kan ändra och välja färg på efter humör och tillfälle. Glöm inte heller bort belysning utomhus och av husets fasad. Få fler ljusa idéer genom att titta på belysning här.

Köket

Har ni valt totalentreprenad vid bygget av ert nya hem gäller det att vara ute i god tid när det kommer till badrum och kök, ofta bör man tagit alla beslut gällande köket sex månader innan huset levereras. Har ni valt att köpa köket själva kan detta ta över en månad att tillverka. Köksritningen måste vara godkänd vid den slutgiltiga beställningen. Få inspiration och titta på olika lösningar, material och kökstillverkare här.

Badrummet

Det krävs att professionella hantverkare bygger badrummet, då det finns krav och bestämmelser kring hur våtrum byggs och inreds. Väljer man att köpa ett hus på totalentreprenad ingår förstås installation av badrummen och dess inredning. Även här gäller det då att vara ute i god tid med sin beställning av material för att byggföretaget ska kunna garantera färdiga badrum vid inflyttningen. Behöver du nya idéer? Finn alla leverantörer av badrum här.

Golvet

När man väljer golv bör man tänka på hur man ska använda utrymmet och hur länge man vill använda samma golv. Planerar man att bo länge i huset utan att byta golv gör man bäst i att skaffa ett golv som håller för flera slipningar och uppfräschningar, som ett massivt trägolv. Även vissa parkettgolv håller för slipning förutsatt att ytskiktet är  tjockare än 2,5 millimeter.

I hall, tvättstuga, andra våtutrymmen eller utrymmen som kommer slitas hårt kanske klinkers är en bättre idé. 

Är man ute efter en mer prisvärd lösning och kan tänka sig att byta golv i framtiden, eller vill lägga in sitt golv själv, finns en uppsjö av laminatgolv i form av klickgolv, som är snygga och enkla att installera. 

Idag kommer flera nyckelfärdiga hus med golvvärme på undervåning eller i badrum, ett bra val vid nybyggen då man på ett enkelt sätt kan isolera grunden på ett korrekt sätt för att få ut det mesta av golvvärmen och spara in på uppvärmningskostnaderna. 

Läs mer om olika sorters golv och vad man bör tänka på när man väljer golv här.

Fasaden

Det finns många material att välja bland på marknaden idag, men de vanligaste materialen för fasad är fortfarande trä, tegel och puts.

En träfasad är klassisk och vacker, den kan även vara mycket hållbar om den sköts på rätt sätt. Det finns stora möjligheter att påverka utformningen av en fasad i trä, men det kräver även en del av ägaren i form av korrekt skötsel. Hur ofta man behöver behandla en träfasad beroende på husets läge och vilken färg man använder, men man brukar säga att en tvättning och målning bör ske var sjunde till vart tionde år.

Tegel är även det mycket hållbart och en tegelfasad kan stå sig i flera hundra år förutsatt att man reparerar skador och sprickor i murbruket när de uppstår. En tegelfasad är i övrigt i stort sett underhållsfri och tål naturligtvis väta långt bättre än en träfasad. Nackdelar med en tegelfasad är ofta priset samt utseendet som inte går att variera på samma sätt som med andra alternativ.

Många tycker om utseendet av en putsad fasad, vilket även är enklare att underhålla än en träfasad. Det är dock viktigt att huset putsas av kunniga då det annars finns risk för fuktproblem. Den stora nackdelen med puts är att skador är dyra att reparera om de skulle uppstå, samt att fasaden måste putsas om efter cirka 50 år. Det är inte heller lätt att fästa något i fasaden eller bygga om, då krävs ibland att hela husets sida putsas om.

Taket

Idag byggs de flesta nya villor och småhus med tak av tegelpannor, betongpannor eller plåttak. Köper man ett nyckelfärdigt hus har man ofta möjlighet att välja mellan olika utformning och färg av de förstnämnda, som tillval.

Tegelpannan är klassikern som skapar karaktär och ser levande ut genom den oregelbundna ytan. Tegel kan vara mycket hållbart men kostar även mer både vid inköp och att lägga. Tegel är tungt och kan spricka vid tufft väder.

Betongpannan är det billigare alternativet jämfört med tegel och är vanligt vid nybyggen. Även betong har god livslängd, men är också tungt och kan i vissa fall angripas av mossa eller lav som kan leda till vattenskador om de inte behandlas.

Plåt kräver knappt något underhåll alls och är mycket lätt att sköta. Det är även ett lätt material och är snabbt och billigt att installera. Det finns idag plåttak som liknar tegelpannor, men i inköp kan det kosta en slant. 

Undersök vilka alternativ din hustillverkare erbjuder.

Nästa steg i processen är byggstart!

Husbyggarskolan

Del 1 – Tomten
Del 2 – Arkitekten
Del 3 – Planlösningen
Del 4 – Entreprenadformer
Del 5 – Pappersarbete 1
Del 6 – Pappersarbete 2
Del 7 – Slutlig beställning
Del 8 – Byggstart
Del 9 – Besiktning och inflyttning
Del 10 – Kostnader vid husbygge